molens in bernheze

Het molenaarschap is een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland. Waar Nederland vroeger vol stond met molens, zijn ze tegenwoordig erg uniek. Bernheze telt drie molens: Molen Windlust Vorstenbosch, Molen Windlust Nistelrode en de Kilsdonkse molen, die ook onderdeel is van Heerlijkheid Heeswijk-Dinther. 

Molen Windlust Vorstenbosch

Windlust werd gebouwd in 1860 als grondzeiler. Rond 1900 werd er een Beltmolen van gemaakt en begon de molen met malen. Door de tijd raakte Windlust in verval, maar na een restauratie begon de molen in 2008 weer met malen. 

 

Bezoek molen Windlust Vorstenbosch

een molen is niet zomaar een ding. het is één groot geschiedenisboek.

Molen Windlust Nistelrode

Deze korenmolen is vermoedelijk gebouwd in 1552 en daarmee is het het oudste monument in Nistelrode. Tot de jaren '50 heeft de molen gemalen. In 1974 werd deze verplaatst en gerestaureerd. Inmiddels draait de molen weer sinds 2006.

Bezoek Molen Windlust Nistelrode

De Kilsdonkse Molen

De oudste vermelding van De Kilsdonkse Molen stamt uit 1233. Toen ze in 1842 door brand verwoest werd, werd ze vervolgens herbouwd als stenen stellingmolen met wind- en wateraandrijving. Uniek aan De Kilsdonkse molen: ze is de enige molen in Nederland met een kettingkruiwerk.

Bezoek De Kilsdonkse Molen