marieke moorman

Burgemeester van Bernheze

In het kader van het Themajaar ‘We Are Food/ Brabant Celebrates Food’ is in Bernheze de campagne ‘Boergondisch Bernheze’ opgestart. Geen schrijffoutje, maar een titel die juist aandacht heeft voor de boer, teler en ondernemer. Voor de Kick-Off van deze campagne werd er in Groentepluktuin De Meulenhof in Heeswijk-Dinther een gesprek gevoerd met de burgemeester van Bernheze: Marieke Moorman.

“Het stimuleren van initiatieven van ondernemers uit de eigen streek is natuurlijk een groot goed”, vertelt Marieke. “We helpen aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers te laten zien wat ze in huis hebben. Een vers product uit je buurt, dorp of eigen tuin geeft een stukje emotie. Lokale lekkernijen als kersen en aardbeien uit de buurt laat je graag proeven, dat nodigt uit om te delen. Fijn ook om te weten waar het vandaan komt. Ik heb zelf ook een minigroentepluktuintje.  Met doperwten, tomaten, aardbeien, prei, knoflook, courgette, komkommer, peulen en zelfs zoveel sla dat ik er soep van heb gemaakt. Ik werk graag zelf in de tuin; zaaien en schoffelen is heerlijk om te doen, rustgevend en onthaastend. Met name kersen en asperges koop ik bij een boer in de buurt.

 

kersen en asperges koop ik bij een boer in de buurt

Marieke Moorman over hoe voedsel verbindt

Voedsel verbindt

Als gemeentebestuur zijn we betrokken bij het thema vanuit Agrifood Capital. Dat past bij deze streek die doorspekt is met voedsel en alles wat daarbij hoort. Goed om daar collectief aandacht voor te vragen en belangrijk dat er een blijvende relatie is met gezondheid en educatie. ‘Keukenbazen’ is zo’n initiatief waar kinderen van 10 tot 12 jaar in deze regio strijden om de titel Keukenbazen van het jaar. De kinderen bedenken en koken een hoofdgerecht en gebruiken daarin gezonde en lekkere producten uit de buurt. In Bernheze worden de kinderen bijgestaan door Mark Janssens, de chef-kok van De Toren uit Heeswijk-Dinther. Boergondisch Bernheze is een unieke kans om nog beter te laten zien wat we in huis hebben. Een belangrijk initiatief om samen te groeien door nieuwe ideeën en talenten naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, opleidingen en stevig in te zetten op een breed netwerk.”

Zorg voor voedsel

Een ander goed voorbeeld is de groentepluktuin van Benita Meulenbroek op Laverdonk 3. Een prachtig plek in het Aa-dal waar de zorg voor voeding wordt gekoppeld aan natuur en landschap. Een gebied dat uitnodigt om te genieten van gezonde streekeigen producten.

“We produceren kleinschalig onbespoten groente en fruit door middel van biologische zaden en oude fruitrassen”, weet Benita. “Ik vertel graag wat we eten, waar het vandaan komt, wie het teelt en op welke wijze. Ook de beleving met de natuur is heel belangrijk. Mensen komen vaak handenwrijvend een bloemkool halen en gaan helemaal blij weer weg met bijzondere groente, dat gevoel, daar doe ik het voor.” 

mensen komen handenwrijvend een bloemkool halen

Benita Meulenbroek

Inmiddels zijn er al meer dan vijftig verschillende gewassen geplant, diverse koolsoorten, sla, aardappelen, wortels en kruiden en kun je zelf komen plukken of geplukte groenten en kruiden kopen. Maar het allerbelangrijkste blijft toch dat de mensen en vooral kinderen kunnen beléven hoe alles groeit. De groentenpluktuin is geopend op maandag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. 

Ga naar Groentepluktuin De Meulenhof